ŠEST ALTERNATIVA ZA MED

ŠEST ALTERNATIVA ZA MED
Mar 18, 2018
ŠEST ALTERNATIVA ZA MED

Ako ste neko ko brine o okruženju u kom živi (vegan) ne smete ignorisati etičke implikacije i ekološke posledice industrijalizacije pčelarstva. Med nije neki magični sastojak koji niko ne može da izbegne. To je životinjski proizvod koji se masovno proizvodi i prodaje a što u krajnjem slučaju baca senku sumnje na autentičnost proizvoda koji se deklariše kao med. Sa toliko dostupnih veganskih alternativa, med nije samo eksploatacija, već je i nepotrebno.

Ne brinite. Pronalaženje zamene za med je vrlo jednostavno. Postoji puno veganskih alternativa koje će vam pomoći da zadovoljite želju za slašću koju ima med. Neki su više nalik medu od drugih, ali svima im je zajedničko to da se dobijaju iz biljaka čineći ove sirupe prihvatljivim za ljude ali i za životinje.

 

1.    Agave sirup

Agave sirup je zaslađivač komercijalno proizveden od  nekoliko vrsta biljke Agave. To je ista ona biljka koja se koristi u proizvodnji tekile (što objašnjava zašto je list agave jedan od elemenata u nekim Tequila koktelima). Većina Agave biljaka dolazi iz Meksika i Južne Afrike.

Biljka Agave

Agave sirup je slađi od meda i ima tendenciju da bude manje viskozan. Kao i med, i agave sirup dolazi u varijanti stilova koji se kreću od tamno ćilibaraste do svetlo zlatne nijanse, svaki sa svojim posebnim ukusom. Tamni agave sirup ima ukus karamele, dok lagano svetli agave više podseća na delikatan med.

Zahvaljujući njemu, uspešno se leči kašalj, opekotine i svoju upotrebu ima i u zalečenju rana. Naročito je poznato da je u pitanju i prirodni lek za bolesti jetre, želudca, reume, kao i za regulaciju menstrualnog ciklusa. Obzirom da sirup od agave predstavlja bogat izvor vitamina D, veoma je koristan i u prevenciji osteoporoze. Ipak, najpoznatija je po tome što je agava glavni sastojak u pripremi tekile, čuvenog meksičkog alkoholnog pića.

   

2.    Kokosov sirup

Dobija se od kokosovg nektara koji se prikuplja 2 puta dnevno sa pupoljaka kokosovih palmi. Kokosovi pupoljci se zaseku, a zatim se stavljaju u bambusove cevi koje su zatvorene na kraju. Kokosove palme tada postaju „drvo nektara“ i više ne rađaju kokose.

Kokosov sirup ima sladak ukus bez ukusa kokosa. Veoma je bogat aminokiselinama, vitaminima I mineralima.

kokosov sirup

 

3.    Javorov sirup

Javorov sirup se obično pravi od šećera iz stabala crvenog ili crnog javora, iako se može dobiti i od nekih drugih endemskih vrsta. U hladnim podnebljima, ova drveća stvaraju skrob u svojim deblima i kornu pre zime; skrob se zatim pretvara u šećer koji se u proleće kroz biljku pokreće u sokovima.


Javorov sirup se najčešće koristi za napolitanke, palačinke, ovsenu kašu, crumpets (slatki hleb napravljen od brašna i kvasca, uglavnom se jede u Velikoj Britaniji) i tost hleb. Ponekad se koristi i kao sastojak u pečenim stvarima, u izradi slatkiša, prilikom pripreme deserta, ili kao izvor šećera i arome prilikom pravljenja piva. Saharoza najviše preovlađuje u javorovom sirupu. Prvi put je prikupljan i korišćen od strane američkih starosedeoca, a kasnije je usvojeno od strane evropskih doseljenika.

4.    Melasa

Melasa se proizvodi rafinisanjem šećerne repe ili šećerne trske. Zanimljivo je da reč dolazi od Portugalskog (Melačo), što predstavlja poslednji sirup iz kog više nije moguće dobiti kristalni šećer jednostavnim sredstvima. To je gusta tečnost, tamnosive boje, otušno slatkog ukusa. Najviše se koristi u industriji vrenja, naročito za proizvodnju špiritusa i kvasca. Koristi se i za stočnu hranu.

Zvuči pomalo čudno, ali melasa kao nusproizvod u proizvodnji belog, veoma nezdravog šećera je veoma bogata nutrijentima i zdravim materijama. Zašto je to tako? Sve zdrave tvari, odstranjene iz belog šećera u kome ostaju samo ugljikohidrati ostaju upravo u melasi, zato je smeđi šećer dosta zdraviji jer on sadrži više melase, otud mu i tamnija boja. Što tamniji – to zdraviji šećer.

melasa

Na prvom mestu Melasa je bogata gvožđem (ima ga više nego u crvenom mesu), zatim slede kalcijum i magnezijum. Može se koristiti kao zamena za med i šećer a neretko se upotrebljava u proizvodnji kolača i zaslađivanju pića.

5.    Malteks

Malteks (maltex) je prirodni zaslađivač koji se dobija iz ječmenog slada. Izgledom podseća na šumski med, a koristi se kao zamena za šećer u proizvodnji kolača i peciva. Korišćenje malteksa izaziva manje skokove šećera u krvi od korišćenja belog i smeđeg šećera, što omogućava ljudima koji to žele, da održavaju optimalan nivo šećera u krvi.

malteks

Za razliku od šećera, malteks ne sadrži samo “prazne kalorije”. Naprotiv, bogat je vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, beta karotin i vitamini B kompleksa, Interesantno je da deluje umirujuće na kašalj. Zbog svojih dobrih prehrambenih osobina, preporučuje se za ishranu dece, trudnica, rekonvalescenata i sportista.

 

6.    Pirinčani slad

Pirinčani slad se dobija fermentacijom proklijalog zrna pirinča. To je gust sirup koji izgledom podseća na livadski med, blagog i prijatnog ukusa. Veoma je bogat vitaminima (B kompleks), kalcijumom i magnezijumom pa se uglavnom preporučuje za konzumiranje u cilju prevencije osteoporoze i artritisa.

pirinčani slad

Ovaj zaslađivač se najbolje konzumira pomešan sa voćem jer mu ne menja boju ni ukus, a isto tako se može rastvoriti u mlakom čaju ili vodi i na taj način upotrebiti u ishrani.

7.    Stevia

Stevia  je paragvajska biljka iz čijeg lista se izdvaja ekstrakt steviozid koji ima voćni ukus. To je prirodni zaslađivač koji je do 50 puta slađi od šećera, a bez kalorija. Koristi se kao zamena za veštačke zaslađivače i šećer. Ne karameliše se kod prženja i ne fermentiše u alkohol. Oni mogu biti u obliku praha, tableta ili tečnosti. Upotrebljava se za kuvanje, pečenje, prerađevine od voća, povrća, pripremu umaka i mlečnih proizvoda (šlag, puding, voćni jogurti), napici (čaj, kafa, sokovi, limunada), torte, kolači, sladoledi.

stevia

Lekovita svojstva: ima snažna antioksidativna svojstva, reguliše nivo šećera u krvi, snižava povišeni krvni pritisak, pomaže oslobađanje insulina iz pankreasa, sprečava razvoj nekih bakterija, smanjuje oboljenja od gripa i nazeba. Pojačava energiju i mentalnu aktivnost, predstavlja izvor biljnih hormona rasta. Smanjuje želju za slatkom i masnom hranom. Za lečenje se koristi samo u propisanim količinama.

 

 

Dodaj komentar

Morate selogovati da bi ste dodali komentar. Ukoliko nemate nalog, možete se registrovati. Registracija je besplatna!